Styled Calendly Button

Poslovni engleski – kako napisati motivaciono pismo na engleskom jeziku?

Pisanje motivacionog pisma je jedan od najtežih procesa u toku traženja posla, odnosno konkurisanja za željenu poziciju. Ukoliko se u jednačinu doda i činjenica da motivaciono pismo treba da bude na engleskom jeziku, stvari mogu postati dodatno stresne. Ipak, faktor stranog jezika ne mora biti otežavajući. Motivaciono pismo na engleskom jeziku ima istu funkciju kao i na srpskom, a to je da privuče pažnju. Bez obzira na impresivnu radnu biografiju, motivaciono pismo jeste ono što će određenog kandidata izdvojiti iz mase zainteresovanih konkurenata i vrlo često će upravo ono biti razlog zašto je određena osoba zapošljena na konkretnom položaju. Dakle, dobro motivaciono pismo može u mnogome doprineti da dobijete posao iz snova. Sa druge strane, loše napisano motivaciono pismo na engleskom jeziku vas može koštati karijere u odličnoj firmi. Iako zvuči kao jako komplikovan proces, s obzirom na to koji značaj ima, pisanje motivacionog pisma na engleskom jeziku može biti poput slaganja dobro poznate slagalice ili praćenja uvežbanog šablona- uz nekoliko praktičnih saveta. 

Motivaciono pismo na engleskom jeziku je prilika da pokažete koliko vladate ovim jezikom

Pored važnosti koje samo pismo ovog tipa ima u procesu zapošljavanja, motivaciono pismo na engleskom jeziku će stranoj firmi, u kojoj verovatno konkurišete, pokazati vaše komunikacione sposobnosti i vladanje poslovnim engleskim jezikom. To ne znači da ćete svoje pismo zatrpati tehničkim i stručnim pojmovima, već da ćete u njemu upotrebiti sve fraze karakteristične za poslovnu komunikaciju. Cilj motivacionog pisma jeste da vas izdvoji iz mase kandidata i osobi koja se bavi regrutacijom novih kadrova skrene pažnju na vašu biografiju, pa zašto ne biste počeli savršenom gramatikom i konstrukcijom rečenice? Iako ćemo ovo ponoviti nekoliko puta kroz tekst, budite svesni da je osoba zadužena za regrutaciju kandidata, odnosno HR menadžer, verovatno pročitala na stotine motivacionih pisama, konstantno selektujući i odbacujući one koji „ne obećavaju“. Prva faza ove trijaže može biti upravo gramatika, pravopis i spelovanje. Dakle, uverite se da je motivaciono pismo na engleskom koje šaljete u skladu sa svim pravilima ovog jezika. Nije na odmet ni da proverite svoje znanje tako što ćete poslati primer pisma nekome ko se engleskim jezikom već služi na profesionalnom nivou.

Kako početi motivaciono pismo na engleskom jeziku?

Najjednostavniji odgovor je- isto kao i na srpskom. Motivaciono pismo treba započeti navođenjem osnovnih informacija o sebi. To znači da treba navesti svoje ime i prezime, tačnu adresu, broj telefona na koji vas menadžer može kontaktirati i email adresu koju ćete koristiti za poslovnu korespodenciju. Svi ovi podaci treba da se nađu u gornjem desnom uglu dokumenta. Zatim ćete u dva reda niže navesti da se radi o motivacionom pismu. Možete koristiti nazive kao što su Cover Letter, Letter of Motivation. Ispod ovog naslova, u levom uglu je potrebno da navedete tačne informacije firme u kojoj konkurišete, kao i ime HR menadžera kome je pismo upućeno. Ovaj deo pisma zahteva malo potrage za informacijama, ali već na početku pokazuje da ste zainteresovani i dobro obavešteni o firmi u kojoj želite da se zaposlite. Do tačnih informacija o imenu firme, imenu osobe koja je zadužena za zapošljavanje novih kadrova i adrese na kojoj se firma nalazi ćete najlakše doći preko njihovog zvaničnog sajta. Jako je bitno da u ovom delu ne napravite grešku u spelovanju, naročito ličnih imena.   

Skrenite pažnju na sebe već u prvom pasusu

Prvi pasus motivacionog pisma je ujedno i tačka u kojoj će HR menadžer odlučiti da li je ono vredno daljeg čitanja. Ponovo, budite svesni da HR menadžeri pročitaju stotine motivacionih pisama dnevno i vrlo brzo, gotovo hirurški precizno odbacuju ona koja počinju molbom, neprofesionalnim dosetkama ili gramatički neispravnim rečenicama. Dakle, prvi pasus motivacionog pisma je mesto gde ćete vi biti konkretni, direktni i drugačiji od ostalih kandidata. 

Motivaciono pismo na engleskom jeziku započinjete kao i na srpskom- označavanjem pozicije za koju konkurišete i objašnjenjem toga kako ste za nju saznali. Ovo je i mesto gde ćete pomenuti osobu koja vas je preporučila ili bilo koju referencu sa osobom već zaposlenom u toj firmi. Nakon toga, u jednoj dužoj ili dve kraće rečenice, naglasite zbog čega ste vi idealan kandidat za konkretnu funkciju, tako što ćete sumirati iskustvo koje imate. Idealna fraza u ovom delu pisma jeste „kandidat za razgovor“, umesto „kandidat za posao“. Tako ćete menadžeru zvučati samouvereno, ali ne preterano sigurno u sebe. To će ga zainteresovati da pažljivije pogleda vašu radnu biografiju i da utvrdi koje sposobnosti tačno posedujete, na samom razgovoru za posao. Izuzetno je bitno da prvi pasus motivacionog pisma bude kratak i efektan. Dakle, napišite 3-5 jasnih rečenica, koje će sadržati osnovne informacije i motivisati osobu koja ih čita da nastavi. 

Motivaciono pismo je vaša prilika za promovisanje

Kao i kada ga pišete na srpskom, motivaciono pismo na engleskom jeziku je način da „prodate“ svoje veštine i radno iskustvo. U drugom pasusu možete navesti sve ono što vas kvalifikuje za poziciju za koju konkurišete. Ipak, ovde je potrebna i određena doza opreznosti. Nikako se ne treba žaliti na trenutnog poslodavca ili dugi period nezaposlenosti. Motivaciono pismo nije ni mesto za pominjanje visine plate. Zapravo, potpuno zaboravite na finansijski faktor i predstavite se u najboljem svetlu. Imajući na umu koji je opis posla na poziciji koju želite, predstavite svoje dosadašnje iskustvo i sposobnosti. U drugom pasusu možete navesti koje ste relevantne obaveze do sada izvršavali. Na primer, ukoliko konkurišete za mesto knjigovođe, navedite iskustvo sa specifičnim metodima rada ili softverima. Motivaciono pismo na engleskom jeziku treba da sadrži i određene floskule, tzv. buzzwords, pa ovde možete navesti kako ste odličan timski igrač ili posvećeni poslu i poštovanju rokova. Da bi ove fraze bile efektne, dodajte primer situacije u kojoj ste ih opravdali. Uz to, potrudite se da bar u jednoj rečenici referišete na svoju radnu biografiju, kako bi HR menadžer bio motivisan da je pažljivije pogleda. Iako je ovo pasus u kome ćete biti najkreativniji, potrudite se da ni on ne bude duži od par rečenica. Predugačka i previše opširna motivaciona pisma će najpre odbiti osobu od koje zavisi vaš dalji uspeh u procesu zapošljavanja. 

Takođe, na internetu možete pronaći mnoge template koji će vam pomoći da na jednostavan način napišete i dizajnirate motivaciono pismo. Zety je jedan od sajtova putem kog možete u par jednostavnih koraka kreirati svoje motivaciono pismo.

Nakon kvalitetne razrade mora da postoji i jaka završnica

Motivaciono pismo na engleskom jeziku je neophodno završiti efektnim pasusom. Treći i poslednji deo pisma jeste vaš zaključak i mesto gde ćete istaći poentu njegovog slanja- šansu da se pojavite na razgovoru licem u lice. Dakle, u poslednjem pasusu pisma istaknite još jedom da ste jako zainteresovani za poziciju i da verujete da ste, zahvaljujući svom iskustvu i veštinama, kandidat koji će se odlično uklopiti u kolektiv. Ovde možete pomenuti koliko vam se sama firma dopada i pohvaliti njihovu reputaciju. Nakon toga, direktno naglasite da biste voleli da dobijete priliku na razgovoru, kome se unapred radujete. Ovako konkretno obraćanje će budućem poslodavcu pokazati koliko ste zainteresovani za radno mesto i da ste sposobni da komunicirate bez imalo ustezanja ili okolišanja. Korisno je motivaciono pismo završiti konstatacijom da je HR menadžment slobodan da vas direktno kontaktira ukoliko su potrebne bilo kakve dodatne informacije ili objašnjenja pre zvaničnog intrevjua. Na kraju, u donjem levom uglu i sa dva reda razmaka, ostavite svoj zvanični pozdrav. Možete koristiti fraze kao Sincerely, Kind Regards ili Best Wishes, nakon koga ćete ponovo ostaviti vaše puno ime i prezime.   

Za kraj, pre intervjua savetujemo vam da dobro istražite stručne termine i fraze na poslovnom engleskom jeziku koje se koriste u datoj oblasti poslovanja. Neke od fraza pročitajte u našem blogu koji se nalazi na ovom linku.

Srećno!

Podelite:
Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top