Styled Calendly Button

Zašto je znanje poslovnog engleskog jezika imperativ?

Veštine poslovnog engleskog su ključne za napredovanje u karijeri. Ukoliko vam je cilj efikasan rad u međunarodnom poslovnom okruženju i napredovanje u karijeri, znanje poslovnog engleskog jezika je neophodno. Ono će vam otvoriti mnoga vrata i doneti bezbroj mogućnosti za karijerni razvoj.

Na tržištu je dostupan širok spektar kurseva engleskog jezika. Svi oni mogu vam pomoći da poboljšate svoje znanje engleskog jezika. Međutim, poslovni engleski jezik je specijalizovani deo engleskog jezika usmeren na korporativni jezik koji se najčešće koristi u poslovnom svetu. To je deo veština namenjenih za međunarodnu poslovnu zajednicu.

Šta uključuju kursevi poslovnog jezika?

Kursevi poslovnog engleskog jezika uključuju rečnik i fraze koji se koriste u poslovnom i profesionalnom okruženju, poslovno pisanje, izlaganje prezentacija, davanje mišljenja, pregovaranje, opisivanje grafikona i šema, kao i vođenje i učestvovanje na sastancima. Postoje aspekti poslovnog engleskog jezika koji se odnose na timski rad, poslovna putovanja, izgradnju odnosa i pripremu za razgovor za posao. Iz tih razloga, važno je da u karijerni razvoj uključite i učenje poslovnog engleskog jezika.

Zašto je važno znanje poslovnog engleskog jezika?

U poslednjih nekoliko godina sve veći broj internacionalnih kompanija svoja predstavništva otvara u našoj zemlji. Jedan od osnovnih uslova za apliciranje za pozicije u kompanijama jeste odlično pisanje i komunikacija na engleskom jeziku. Procesi selekcije, takođe se odvijaju na engleskom jeziku. Samim tim ukoliko želite da aplicirate za ovakvu poziciju važno je da se dobro pripremite za sam intervju. Na kursu poslovnog engleskog jezika svakako pored toga što ćete učiti specifičan vokabular koji je karakterističan za industriju u kojoj radite, radićete i pripreme za intervju. Ova priprema je značajna jer će te sa profesorom engleskog jezika proći kroz sve specifičnosti koje uključuju leksiku posla kojim se bavite.

Unapređenje poslovanja i poslovni engleski jezik idu zajedno

Posao je globalniji nego ikad ranije, pogotovo što se veći deo sveta povezuje sa internetom. Ali dok samo pet procenata svetske populacije govori engleski kao svoj maternji jezik, više od polovine celokupnog internet sadržaja je na engleskom jeziku. Opsežna analiza MIT Media Lab-a pokazala je da od 2,2 miliona knjiga na 1.000 jezika, tvitova od 17 miliona korisnika na 73 jezika i miliona unosa na Vikipediji, većina sadržaja je na engleskom ili su prevedeni na engleski.

Ovim se može zaključiti da engleski nije samo povezivanje ljudi na sajtovima društvenih medija i obrazovanje – engleski jezik je globalni poslovni posrednik.

„Od mnogih jezika koji su se ikada govorili, samo je nekoliko njih uspelo da postigne globalnu važnost, bili su dovoljno važni da postanu globalni jezik“, rekao je Hidalgo za Serious Science.

Bill Fisher, suosnivač mrežne škole engleskog jezika EF Englishtown, u tekstu za Harvard Business Reviev ističe da su predviđanja da će mandarinski postati dominantni globalni jezik netačna, delom zbog jednostavnih pitanja praktičnosti i njegove leksike. On je naveo: „Standardne KVERTI tastature dizajnirane su za rimsku abecedu i ne mogu da prime 2.000 kineskih znakova koji se smatraju potrebnim za postizanje čak osnovne pismenosti na mandarinskom“.

Upotrebom poslovnog engleskog jezika odajete utisak stručnjaka

Ukoliko pouzdano i tečno koristite specifičan vokabular i fraze karakteristične za industriju u kojoj radite, brzo ćete steći poverenje poslovnih partnera i izgraditi autoritet. Mnogi izvrsni stručnjaci uspešno prenose znanje i pregovaraju na maternjem jeziku, dok zbog ne poznavanja poslovnog engleskog jezika ne uspevaju da ostvare određeni autoritet kod međunarodne poslovne zajednice.

Prilagođavanje poslovnog jezika vašem biznisu

Prilikom izučavanja bilo kog jezika važno je pokloniti posebnu pažnju i pravopisu i načinu izražavanja. Evidentno je da postoji razlika između engelskog jezika u svakodnevnoj konverzaciji i poslovnog engleskog jezika. Biznis se ogleda u uspešnom vođenju određenog posla kako na domaćem tako i na stranom tržištu. Preduslov za to su i česti sastanci sa poslovnim partnerima, skupovi, konferencije, stalna komunikacija sa klijentima. Kako bi se posao dobro odvijao i kako bi biznis imao pozitivnu tendenciju rasta neophodno je investiranje u učenje stranog jezika. Većina korporacija ulaže u svoje zaposlene time što im omogućava usavršavanje poslovnog engleskog jezika koje je kreirano za posebne potrebe pozicije i poslovnih procesa koje zaposleni obavlja u kompaniji.

Na koji način možete naučiti poslovni engleski jezik?

Ukoliko već imate određeno poznavanje engleskog jezika i znate specifične fraze koje se koriste u vašoj sferi poslovanja a želite da dodatno unapredite jezik možete čitati poslovne izveštaje kao i stručne časopise iz oblasti biznisa, ekonomije, marketinga. Na portalima INC i MEDIUM možete čitati kvalitetne i zanimljive tekstove iz različitih poslovnih oblasti. Pored toga što ćete usavršavati poslovni engleski jezik, bićete i u toku sa aktuelnostima iz industrije u kojoj radite. Pored ovoga, TED razgovori i različiti podkasti vam mogu biti od koristi. Osim što su informativni i zanimljivi pomoći će vam da osetite razliku između poslovnog engleskog jezika i govornog engleskog.

Ukoliko želite da struktuirano radite na učenju poslovnog engleskog jezika i da imate časove prilagođene vašim poslovnim potrebama prava opcija je online kurs engleskog jezika. Na ovaj način moći ćete da sa profesorom prođete kroz sve pojedinosti koje su vama važne u poslovanju i da se pripremite za poslovne sastanke.

Poznavanje jezika jedno je od glavnih preduslova za život i rad savremenog čoveka. Još je na početku teksta istaknuto da znanje stranog jezika više nije luksuz, već isključivo potreba za obavljanje svakodnevnih aktivnsti. Prilikom putovanja strani jezik, a pre svega engelski jezik jedan je od bitnih preduslova za snalaženje u datom prostoru. Prilikom izučavanja raznih naučnih grana, literatura je obično strana, radi pisanja ili čitanja mora se poznavati engleski jezik, kako bi se lakše i brže došlo do podataka. Kod obavljanja bili koje delatnosti potrebno je poznavanje engleskog jezika radi komunikacije sa partnerima, probijanje na strano tržište, uvoz, izvoz i slično. Poslovni engleski jezik bitan je kod mnogih kompanija, banaka, marketintiških agencija, privatnih poslova, odnosno privatnog biznisa. Poslovni engleski jezik nudi široku lepezu adekvatnih i upotrebljivih termina, parametara, fraza, baš sve ono što bi svaka poslovna osoba trebala da poseduje. To bi olakšalo komunikaciju između ljudi, između firmi i država. Neretko se javljaju strane škole, kursevi ili eventualno neke akademije koje nude ovakav vid pomoći. Poslovna sposobnost ogleda se u elokvenciji, a opet metodika i način razgovora zavise od znanja i veštine. Lako je kada je maternji jezik u pitanju. Za strani jezik potreban je vreme, vežba i konstantvo učenje.

 

Podelite:
Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top