Styled Calendly Button

Nivoi u engleskom jeziku – Koliko ste blizu perfektnog engleskog jezika?

Učenje engleskog jezika je uzbudljivo putovanje koje nas vodi kroz različite nivoe veština, počevši od osnovnih do naprednih. U ovom blogu, istražićemo detaljnije svaki od nivoa engleskog jezika prema Međunarodnom okviru za jezike (CEFR) kako biste imali bolji uvid u šta možete očekivati na svakom koraku vašeg jezičkog razvoja.

Početni nivo (A1 i A2):

  • Nivo A1: Na početnom nivou, učenici stiču osnovne jezičke veštine koje su neophodne za svakodnevne situacije. Na ovom nivou, fokus je na osnovnim izrazima i frazama koje vam omogućavaju da se predstavite, upoznate ljude, pitajte za informacije i izrazite osnovne potrebe. Učenje osnovnih brojeva, boja, porodice i svakodnevnih aktivnosti su takođe deo nivoa A1.
  • Nivo A2: Kada dostignete nivo A2, već možete komunicirati o poznatim temama i situacijama. Vaše jezičke veštine se proširuju, a vi možete opisivati vaše okruženje, prezentovati vaše hobije i interesovanja, kao i postavljati jednostavna pitanja. Takođe, možete razumeti osnovne tekstove i konverzacije.

Srednji nivo (B1 i B2):

  • Nivo B1: Na srednjem nivou, vaše veštine se znatno poboljšavaju, a vi postajete sposobni da se uspešno nosite sa svakodnevnim situacijama na engleskom jeziku. Možete voditi opuštene razgovore, izražavati svoje mišljenje o poznatim temama i razumeti veći deo govora. Takođe, možete pisati jednostavne eseje i pisma.
  • Nivo B2: Na nivou B2, vaša komunikacija postaje vešta i samopouzdana. Možete se slobodno izražavati na različite načine, razumeti složenije tekstove i diskusije, kao i učestvovati u profesionalnim ili stručnim razgovorima. Vaš vokabular se proširuje, a vi postajete sposobni za korišćenje jezika u različitim kontekstima.

Napredni nivo (C1 i C2):

  • Nivo C1: Kada dostignete nivo C1, postajete veoma vešti u engleskom jeziku. Možete se uspešno nositi sa složenim tekstovima, kao i različitim situacijama koje zahtevaju više sofisticiranu komunikaciju. Vaše pisanje postaje preciznije i više jezički stilizovano, a vi možete učestvovati u akademskim debatama i prezentacijama.
  • Nivo C2: Na vrhuncu vašeg jezičkog puta, na nivou C2 postajete gotovo kao izvorni govornik engleskog jezika. Vaše veštine komunikacije su besprekorne, a vi možete se baviti akademskim i stručnim temama na engleskom jeziku. Vaše poznavanje gramatike je izuzetno fluidno, a rečnik bogat i raznovrstan.

Učenje engleskog jezika je postupan proces koji zahteva vreme, trud i posvećenost. Bez obzira na to na kojem se nivou trenutno nalazite, važno je postaviti realne ciljeve i redovno vežbati kako biste napredovali. Pozivamo vas da zakažete besplatne konsultacije u našem online centru za učenje jezika prijavom. Izberite vreme koje vam odgovara i na imejl će vam stići link za pristup online učionici. Ocenićemo vaš nivo i uputiti vas na dalje učenje. Ukoliko vam treba možemo vam izdati i sertifikat o vašem nivou znanja. Više o tome pogledajte ovde.

Podelite:
Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top