Styled Calendly Button

Kako da postavite ciljeve za efikasno učenje engleskog jezika?

Prethodna godina je promenila način funkcionisanja svakoga od nas. Mnoge sitnice o kojima nismo previše razmišljali postale su životno važne, a one kojima smo smo se redovno bavili pale su u drugi plan. Obrazovanje je jedna od bitnih životnih oblasti koje je pretrpelo određene promene dok se cela planeta hvatala u koštac sa pandemijom. Gotovo sve škole i fakulteti su obustavili svoju nastavu ili se prilagodili online metodu rada. Iako neuobičajen, meseci za nama su pokazali da online metod učenja ima i svojih prednosti. Naime, osim toga što su nam pomogle da koliko-toliko zadržimo privid rutine, brojne online škole su dobile nove polaznike željne znanja i korisnog načina da utroše slobodno vreme kojeg je, na žalost, bilo i previše. 

Tako su se milioni ljudi okrenuli učenju novih veština i sticanju novih znanja, a učenje novog jezika ili unapređivanje starog je u vrhu liste prioriteta online učenika. Online kursevi i škole engleskog jezika su se suočile sa neverovatnim porastom interesovanja i adekvatno odgovorile tom izazovu. Iako se može učiniti da je godinu dana i više nego dovoljno da se jezik savlada, moguće je iskusiti i određene poteškoće kada je učenje engleskog online metodom u pitanju. Zbog toga donosimo nekoliko saveta koji će dodatno motivisati nove polaznike i olakšati učenje najrasprostranjenijeg jezika na svetu.

Utvrdite svoju polaznu tačku

Kursevi jezika su vrlo često podeljeni na nivoe znanja koje je prethodno potrebno i nivoe znanja koji su očekivani po završetku kursa. Da biste utvrdili koji kurs je baš za vas, neohodno je da znate na kom nivou se nalazi vaše poznavanje jezika. Učenje engleskog online je najbolje započeti kratkom proverom znanja i testom koji će odrediti na kom nivou je vaše postojeće znanje. Tako nećete gubiti vreme i novac na nivoe koje ste već savladali ili na one koji su previše napredni i koje ne možete savladati bez prethodnog znanja. 

Još jedan odličan naćin za utvrđivanje znanja koje posedujete jeste da jednostavno napišete na papir sve što znate. Ovo će naročito biti od pomoći vašem predavaču ukoliko se odlučite za individualne časove. Napišite koliko poznajete brojeve, opšte pojmove i gramatičke konstrukcije. Učenje engleskog počinje obnovom prethodno stečenog znanja, pa će vam beleške koje napravite poslužiti za orijentaciju na ono na šta biste trebali naročito da se koncentrišete. 

Definišite jasan cilj koji želite da postignete

Bilo da učite jezik da biste konkurisali za željeno radno mesto, otputovali u zemlju o kojoj dugo sanjate ili jednostavno iskoristili višak slobodnog vremena na kreativan način, trudite se da taj cilj jasno definišete sebi i drugima. Osim to ćete se te motivacije setiti onda kada vam neka lekcija bude izazovna ili teška, vaš profesor će tačno znati koji nivo znanja želite da postignete. Naravno, kada jednom počnete da učite jezik, teško ćete se zaustaviti, pa ćete vrlo brzo početi da ga koristite za mnogo više od osnovne komunikacije ili razumevanja stručnih pojmova. 

Učenje engleskog jezika podrazumeva da, pored savladavanja gramatike, savladavate i vokabular, tako što ćete ga proširivati preciznijim i „naprednijim“ pojmovima. Zbog toga je korisno da pred sobom imate cilj koji želite da postignete ili oblast koja vas najviše zanima. Tako se možete koncentrisati na komunikaciju, IT pojmove, poslovnu konverzaciju, pravne termine, ekonomiju ili bilo koju drugu oblast. Od cilja će zavisiti i tempo kojim učite. Ukoliko jednostavno želite da naučite novi jezik ili da poboljšate svoje znanje engleskog jezika, jedan čas nedeljno će biti dovoljan da napredujete tempom koji vas neće previše opteretiti. Sa druge strane, ukoliko vas očekuje putovanje ili poslovna ponuda, tempo učenja će verovatno biti intenzivniji, pa možete pohađati dva do tri časa nedeljno kako biste jezik temeljno savladali.

Oslobodite se stida

Čest razlog zbog koga polaznici online kurseva za učenje jezika provedu i previše vremena vežbajući izgovor ili čitanje jeste stid. Konverzacija naročito može biti zastrašujuća kada čujete ostale polaznike ili predavača čije je znanje na višem nivou od vašeg. Međutim, sama činjenica da ulažete u svoje obrazovanje i imate želje i motivacije da naučite nešto novo ili nešto više jeste ono čime se trebate ponositi. Zapravo, to će vrlo često i biti razlog zbog koga ćete dobiti podršku ostalih polaznika i profesora, jer je hrabrost uvek motivacija. 

S tim u vezi, znajte da online učenje engleskog jezika ne znači da ne smete koristiti srpski jezik na časovima. Niko od vas neće očekivati da sa punim samopouzdanjem koristite engleski jezik od samog starta, već ćete to toga doći postepeno i u saradnji sa predavačem. I najzad, zaboravite na sve savete za učenje engleskog jezika koje ćete čuti od prijatelja. Tempo usvajanja novih znanja je potpuno individualan, pa je predavač taj koji će najbolje oceniti na koji način ćete vi postići najbolje rezultate u najkraćem mogućem roku. 

Opustite se pri korišćenju engleskog jezika

Iako online učenje engleskog jezika podrazumeva dosta lekcija gramatike i konstrukcija rečenica koje nisu svojstvene srpskom jeziku, sama primena tog znanja u praksi je laka. Onog trenutka kada prestanete da razmišljate koji je naziv gramatičkog vremena koje trebate da upotrebite u rečenici ili da li je nešto Past ili Present, i same kostrukcije rečenica će vam postati lakše i prirodnije. Takođe, potrudite se da od samog početka „razmišljate“ na engleskom

Gotovo 90% polaznika kurseva engleskog jezika najviše teškoća ima sa navikom da svaku rečenicu koju želi da izgovori ili napiše prvo u sebi prevede sa srpskog na engleski jezik. Ovaj proces oduzima dosta vremena i energije, dok uz to polaznike izlaže dodatnom pritisku. Najgora stvar koja vam se može desiti je da pogrešite, a zbog toga ste i tu. Predavači, naročito oni koji rade u online školama engleskog jezika, često ističu da polaznici najbolje uče kroz ispravljanje svojih grešaka. Jezik se ne uči napamet, tako da se oslobodite i grešite- na idealnom ste mestu za to. 

Uključite engleski jezik u svoju svakodnevicu

Brojna istraživanja pokazuju da se bilo koji jezik najbolje usvaja slušanjem. Online učenje engleskog jezika će se vrlo često odvijati i putem određenih audio sadržaja ili lekcija. Uz to, uvek možete zatražiti od predavača da vam pošalje dodatne izvore koji mogu biti jako korisni dok vam jezik „ne uđe u uvo“. U idealnim okolnostima, najbolji savet bi bio da otputujete u inostranstvo, gde biste bili okruženi engleskim jezikom i on bi vam bio jedini način komunikacije. Tada biste se iznenadili koliko zapravo znate i koliko vam je vokabular zapravo bogat.

U sadašnjoj situaciji je možda praktičnije da engleski jezik uključite u svoj dan na neki jednostavniji način. Gledajte filmove na engleskom jeziku, slušajte muziku, bar pola sata dnevno pogledajte neki kablovski kanal bez titlova ili pročitajte neki blog na engleskom jeziku. Ovde je jako bitno da ne budete pod pritiskom razumevanja svake reči, od prve do poslednje. Jednostavno slušajte. Vrlo brzo ćete primetiti da razumete jezik bez potrebe da ga prevodite na srpski. Upravo tako ćete najbolje usvojiti pravilnu dikciju, pa vam ni konverzacija neće biti zastrašujuća. Pevajte, čitajte naglas, pokušajte da vodite zamišljeni razgovor i stvari će same početi da teku.

Učenje engleskog jezika zahteva vreme

Uprkos instant kulturi u kojoj živimo, neki procesi i dalje ostaju tradicionalno temeljni. Ne postoji prečica za učenje engleskog jezika. U sticanje novih znanja treba uložiti vreme i trud koji se ne može izbeći nijednom instant opcijom. Zbog toga je važno da ostanete motivisani i uporni. Takođe, jezik se ne uči mehanički. Iako će se online učenje engleskog jezika često svoditi na pisanje beležaka ili čak malih ličnih rečnika novih reči i fraza, učenjem istih napamet nećete postići željeni rezultat. Umesto „bubanja“ dosadnih nizova reči i formula gramatičkih konstrukcija, napravite sopstvene asocijacije na određene pojmove i pravila. Tako ćete ih lakše zapamtiti i usvojiti, a učenje će biti zabavno, čak i onda kada bude teško, a butite uvereni da će u nekim trenucima biti. 

Online učenje engleskog jezika je i odličan način da sam proces učenja potpuno prilagotite sebi. Naime, imaćete mogućnost da časove uklopite u svoju rutinu bez previše muke. Tako ćete moći da birate vreme kada ćete se posvetiti učenju, dužinu časova i tempo koji vama odgovara. Većina online škola nudi i mogućnost individualnih časova, kada se sa predavačem možete dogovoriti oko vremena i uslova koji se najbolje uklapaju u vaš dan. Jedino je važno da ti časovi budu redovni, kako bi vaš napredak bio kontunuiran. 

Podelite:
Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top