Styled Calendly Button

Pet načina da brže usvojite nove reči na engleskim jeziku

Engleski jezik predstavlja jedan od preduslova za dobro obavljanje svih radnih i životnih aktivnosti. To je jezik koji se upotrebljava na svim kontinentima i skoro u svim državama. Engleski jezik doživeo je najveću ekspanziju u poslednje tri decenije.

Primena engleskog jezika je danas zastupljena u gotovo svim sferama života, navikama, kulturi i tradiciji. Usvajanje engleskog jezika započinje se u najranijem životnom dobu.

Kursevi mogu obezbediti odličan kvalitet usavršavanja jezika, jer se sprovode po utvrđenoj i proverenoj metodologiji. Zbog novonastale situacije sa korona virusom, sve je zastupljenije učenje jezika online.

Ovakav način učenja ima svoje prednosti. Pre svega, omogućava komfor, jer kurs pohađate iz udobnosti svog doma, ne gubite vreme na putovanje do škole, a za sve vam je potreban samo računar i internet konekcija.

Pored usavršavanja jezika na kursevima, predlažemo da i sami uz pomoć nekih jednostavnih stvari pomognete sebi da brže i bolje usvajate nove reči iz engleskog jezika.

Gledanje stranih filmova ili crtanih filmova

Odličan način učenja engleskog jezika jeste gledanje crtanih filmova u najranijem detinjstvu, a odrasle osobe mogu steći prva znanja engleskog jezika gledanjem filmova. Za početak se preporučuje gledanje jednostavnijih filmova, sa laganijom konverzacijom.

Komedije mogu biti pravi izbor za “hvatanje” fraza i učenje izgovora.

Učenje engleskog jezika na ovaj način poboljšava izgovor, utiče na pravilno formiranje akcenta i obezbedjuje slobodu u govoru.

Mnogobrojne studije su pokazale da deca izuzetno dobro usvajaju bilo koji strani jezik, upravo gledanjem crtanih filmova. Zahvaljujući vizuelnom pamćenju lako se pamte određene reči, dovodeći u vezu oblike, pojmove i boje.

Usavršavanje jezika gledajući strane filmove i serije je odličan metod, obzirom da se – držeći se prevoda, a slušajući izgovor – lako mogu pamtiti reči i fraze.

Za one osobe koje su bolje potkovane znanjem engleskog jezika, pored filmova i serija svakako bi bilo pokušati i sa praćenjem naučnih ili informativnih emisija na engleskom jeziku, čak i ukoliko imate osećaj da ne možete da “pohvatate” baš sve. 

Pisanje reči

Sledeći način koji će vam pomoći da brže usvojite nove reči na engleskom jeziku jeste njihovo zapisivanje. Proces prepisivanja utiče na efikasnost pamćenja, jer uvodimo i vizuelni aspekt u proces učenja.

Najbolji način bi bio prepisivanje novih reči, ali i pisanje reči koje su ranije naučene.

Čuvena platforma British Council u jednom od tekstova za učenje engleskog savetuje da se zapisuju nove reči, a još bolje, da se osmisli i napiše čitava rečenica koja bi sadržala novu reč, koju učimo.

Postoje i online igrice za učenje novih reči, gde se od vas zahteva da zapišete reč koju čujete, čime “upijate” i izgovor i to kako se reč piše.

Izgovaranje reči

Sledeća efikasna metoda usavršavanja vokabulara engleskog jezika jeste izgovaranje reči. Naime, često ponavljanje reči uticaće na pamćenje istih. Preporuka je da se reči ponavljaju naglas. Ovakvo ponavljanje podstiče pravilno izgovaranje i učenje.

Možete se nadovezati i na prethodni korak i uvek ponoviti reč i rečenicu koju ste zapisali prethodnog dana. Takođe se vratite istoj reči i rečenici i nakon sedam dana i ponovite još jednom. 

Vizuelno pamćenje

Vizuelno pamćenje je odličan način da brže usvojite nove reči na engleskim jeziku. Naime, jedan od načina vizuelnog učenja je taj da stikere sa pravilno napisanom rečju, ali takođe i napisanim izgovorom, zalepimo za određeni predmet. Stiker možete zalepiti na nameštaj u dnevnoj ili u spavaćoj sobi, na posuđe ili garderobu.

Na lak i kreativan način možete da ubrzate savladavanje . Zahvaljujući ovoj metodi i roditelji, pa čak i bake i deke mogu učiti engleski jezik uz svoju decu. 

Igranje kao jedna od metoda da brže usvojite nove reči na engleskim jeziku

Igranje video igara pomaže u učenju i usvajanju novih reči, a postoje i jednostavne igrice specijalno kreirane za učenje reči na angleskom jeziku. Ne postoji lakši i zabavniji način da usavršavate znanje od ovog načina, složićete se.

Sajt Cambridge English nudi nekoliko zanimljivih igrica za učenje engleskog jezika koje možete instalriati na svom telefonu.

Ovo je dobar metod za sve one koji su “previše stegnuti” i plaše se da ne naprave grešku i ne budu ismevani, jer su u igrici u svojevrsnoj sigurnoj zoni u kojoj mogu da dozvole sebi da pokušaju i pogreše.

Jedan od zanimljivih predloga za učenje engleskog sa decom je kreiranje porodične društvene igre, kojoj ćete dati naziv na engleskom i obeležiti sva polja ili kartice engleskim rečima. Posle nekoliko odigranih partija, deca će usvojiti sve pojmove, a i roditelji će usvojiti ili obnoviti neke reči.

Pored primene navedenih pet načina da brže usvojite nove reči na engelskom jeziku, svakako bi trebalo pomenuti i putovanja. Putovanja iziskuju dobru orjentaciju i snalaženje u različitim prilikama. Naime, dolaskom u drugi deo sveta potrebno je biti snalažljiv, snaći se u hotelu, prodavnicama, restroanima, a to se postiiže isključivo poznavanjem jezika. Potrebne su i godine i vreme da se jezik savlada, usavrši i koristi u perfektnom obliku.

Podelite:
Ljubica Krstić

Ljubica Krstić

Ljubica Krstić je master profesor engleskog jezika sa diplomom stečenom na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsek anglistika. Nakon osnovnih studija odlazi u Ameriku, gde je tokom boravka od dve godine imala bilzak susret sa engleskim jezikom i američkom kulturom. Jedan je od osnivača Centra Online engleski koji ima za cilj da se moderan način učenja približi ljudima sa naših prostora. Pored predavanja, radi i na poslovnima organizacije unutar škole, razvoju sistema nastave i odnosu sa učenicima.

Svi članci autora

Scroll to Top