Styled Calendly Button

Prednosti učenja engleskog jezika online

Ako se vodimo dobro poznatom izrekom da lepa reč i gvozdena vrata otvara, onda znanje više jezika i upotreba njihovih lepih reči otvaraju i vrata koja su jača od gvozdenih. Nalazimo se u trećem milenijumu kada je znanje određenih jezika postala potreba svakog mladog čoveka, bez obzira na nivo obrazovanja ili profesionalnu poziciju. Svakako, među njima, kao i ranije, engleski jezik zauzima prvo mesto shodno činjenici da je dovoljno znati samo njega i putovati po svetu bez straha da nećete moći da se sporazumete bar na osnovnom nivou. Iz ovog, ali i mnogo drugih razloga, kao što su bolja pozicija na poslu, rad u inostranstvu, potrebno je učiti engleski jezik i znanje konstantno nadgrađivati.

Samo učenje engleskog jezika se može organizovati na različite načine, od toga da se pohađaju časovi u okviru formalnog obrazovanja kroz osnovne, srednje škole i fakultete, pa do različitih načina pohađanja privatnih časova i kurseva. Dok se škola bazira na učenju osnove i klasičnog engleskog jezika, privatni kursevi se zasnivaju na vašim, specifičnim potrebama. Na taj način imate prilike da unapedite konverzaciju ili poslovni engleski koji u prvi plan stavlja učenje pojmova koji su karakteristični za industriju u kojoj radite. 

Vreme pandemije, ali i vreme koje joj je prethodilo, istaklo je potencijal online učenje engleskog jezika, pa se posebno veliki broj mladih odlučivao upravo na ovakav način sticanja znanja. Zašto je to tako mogli bismo nadugo objašnjavati, od same uštede vremena, preko mogućnosti online testiranja koja su i psihički jednostavnija i lakša, pa sve do toga da se i jezik može učiti gde god da se nalazite. Dakle, niste vezani za određeni prostor, već možete da putujete, završavate poslovne obaveze van mesta gde živite, a da pritom ne propustite čas. Međutim, ovo su samo neke od prednosti ovog tipa edukacije. 

Sajtovi za učenje engleskog jezika 

Danas postoji ogroman broj sajtova za učenje engleskog jezika online, kako onih koji zahtevaju određena finansijska ulaganja, tako i onih besplatnih. Sajt za učenje engleskog jezika online može da bude odličan korak za osvežavanje ranije stečenih znanja, možda kroz osnovnu ili srednju školu čak i na fakultetu. Takođe predstavlja i odličnu odskočnu dasku za nadgradnju znanja, ali i za sticanje određenih znanja kako bi se došlo do naprednog konverzacijskog nivoa potrebnog za polaganja testova za sertifikate.

Sajt za učenje engleskog jezika online danas može predstavljati i učenje preko aplikacija. Tako postoje brojne aplikacije sa lekcijama i testovima za proveru znanja nakon učenja određene oblasti. Mnogi od ovih online sajtova su veoma popularni (kao što su Duolingo, Babbel, LiveMocha, BBC) i pored činjenice da se ništa ne plaća za njihovo korišćenje, pružaju visok nivo znanja i velike mogućnosti za usavršavanje jezika.

Online konverzacije

Učenje engleskog jezika kroz online konverzaciju danas je jedan od najboljih načina da naučite da se jezikom koristite u svakodnevnom govoru, da usavršite izgovor i ono najvažnije, da počnete da se njime koristite tokom razmišljanja. To je najbolji znak da ste jezik odlično savladali. Konverzacija je svakako idealan način da steknete znanje. Na ovaj način komuniciraćete u neformalnom okruženju i potpuno opušteno, a takva atmosfera najviše doprinosi učenju. Učenje engleskog jezika uz online konverzacije predstavlja jedan od najboljih načina i metoda učenja, bez obzira na nivo poznavanja jezika, njegovih gramatičkih i pravopisnih pravila, kao i bez obzira na to da li vam je potrebno da jezik usavršite zbog svakodnevne ili profesionalne upotrebe. Ovo je definitivno jedna od najvećih prednosti učenja engleskog jezika online, jer pored svih drugih vidova, samo ovaj vam pruža susret sa onima kojima je engleski maternji jezik.

Učenje od kuće

Već na samom početku, pomenuli smo kao veliku prednost online učenja engleskog jezika, činjenicu da se radi o sticanju znanja od kuće. To je odlično iz više razloga. Najpre, štedi vreme koje biste utrošili na spremanje za odlazak na časove, sam put, vraćanje i slično. Pored toga, učenje od kuće uvek možete da prilagodite sebi, svojim dnevnim navikama i obavezama, kao i svom slobodnom vremenu, što je standardnom učenju nepoznato. Uz sve ovo, učenje od kuće, kada je engleski jezik u pitanju, ne mora da znači da ga učite od kuće, već mu možete pristupiti i iz kafića dok pijete kafu, sa posla tokom pauze, sa putovanja dok ste u hotelskoj sobi ili sa odmora.

Učenje od kuće je dobro i iz nekih drugih razloga. Budući da ste u tom trenutku u prostoru koji je vaš, koji je deo vaše intime, osećaćete se sigurno i ušuškano, samim tim znanje će te brže i lakše usvojiti.

Iskustva online učenja

Iskustva učenja engleskog jezika online su različita. Naravno, uvek ima onih kojima ovaj način učenja odgovara i prija i onih kojima prosto neodgovara. Međutim, kod osoba koje umeju da organizuju svoje vreme i koje posebno vole da prave takve načine organizacije da se vreme i novac ne rasipaju, online učenje engleskog jezika ispostavlja se kao odlična investicija. Samim tim, u većini su pozitivna iskustva. Bilo da se online engleski jezik uči uz pomoć profesora, preko određene škole stranih jezika ili uz pomoć stranaca koji predaju engleski, uspesi koji se beleže često se „krunišu“ polaganjima za određene sertifikate.

Vreme u kojem živimo, mogućnost online funkcionisanja u skoro svim sferama ljudskog postojanja i poslovanja, najviše bi trebalo iskoristiti u edukativne svrhe. Na taj način sebi obezbeđujete potrebna znanja i veštine prema vlastitim željama i potrebama.

Podelite:
Picture of Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top