Styled Calendly Button

Kako vežbati konverzaciju na engleskom?

Uplatili ste online kurs engleskog jezika, pročitali desetine stranica teksta i možete da odredite tačno gramatičko vreme kada vas neko probudi u pola noći, ali kada treba da progovorite, jezik vam se prosto zaveže? Niste jedini i niste izgubili vreme stičući nova znanja. Zapravo, strah od konverzacije je česta pojava kod polaznika kurseva stranih jezika. Konverzacija na engleskom može biti zastrašujuća i ljudima koji se njime odavno nisu koristili, ali se ovaj strah razbija isto kao i upala mišića nakon duge pauze u bavljenju sportom- sa još više vežbanja. Bez obzira da li želite sa probudite uspavane mišiće ili ste tek počeli da učite engleski, konverzacija ne mora biti kamen spoticanja ukoliko poznajete prave mehanizme usvajanja novog vokabulara

Za početak, oslobodite se straha

Pomalo banalno, zar ne? Međutim, princip iza ovog pravila je potpuno logičan. Svaki polaznik online škole engleskog jezika se plaši trenutka kada će morati sam da formuliše rečenice, i to najčešće pred iskusnim „znalcima“. Ipak, izuzetno je važno da zaboravite na ovaj strah i da se prepustite sopstvenim instiktima. Naime, početak učenja svakog jezika predstavlja upoznavanje sa gramatikom. Tako ćete vrlo dobro razlikovati Present Simpe od Present Continuous vremena, prepoznavati aktiv i pasiv i biti sigurni u strukturu rečenica. Međutim, kada treba da se povede konverzacija na engleskom, vaš mozak će spontano početi da prelistava stranice beležaka i formule koje ste usvojili. Da se u tom trenutku ne bi desilo da „blokirate“ i ne znate odakle da počnete, koncentrišite se na ono što želite da kažete. Za početak, niko od vas ne očekuje da savršeno vladate jezikom. Zatim, najbolje ćete naučiti upravo praveći greške i usvajajući primedbe profesora i drugih polaznika kursa. Najzad, samo ćete kroz konverzaciju na engleskom usvojiti nove reči i termine, pa će izražavanje postati prirodnije i spontanije.

Prvo slušajte, a zatim pričajte

Da biste obogatili svoj vokabular i usvojili pravilan izgovor i dikciju, koristite provereni metod- tzv. „okruživanje jezikom“. To znači da će vam konverzacija na engleskom daleko lakše ići ukoliko u slobodno vreme slušate muziku ili gledate filmove na engleskom jeziku. Kada počinjete sa učenjem engleskog, konverzacija će se sastojati od osnovnih, kratkih rečenica koje će gotovo podsećati na pismeni rad iz srpskog jezika u prvom razredu osnovne škole. Ipak, ovo je neophodno kako biste postepeno prihvatili nova gramatička pravila. Nakon toga, ukoliko se okružite jezikom, konverzacija na engleskom će vam ići lakše, jer ćete podsvesno usvajati fraze i konstrukcije koje će pomoći da se lakše izrazite. Ipak, u tekstovima pesama ili u filmovima se možete susresti i sa nekim izrazima koji neće imati puno smista. To je tzv. „sleng“, pa budite slobodni da pitate predavača da vam objasni značenje i upotrebu ovakvih izraza. To će učenje engleskog jezika učiniti zanimljivijim, a vaše konverzacijske veštine impresivnijim. 

Učite temeljno i redovno

Već smo pomenuli poznavanje gramatičkih pravila i konstrukcije vremena, kao i „blokadu“ koja se može desiti kada ta vremena treba da upotrebite u svakodnevnoj konverzaciji. Upravo zbog toga je jako važno da svako teorijsko znanje upotpunute praktičnim primerima. Kada naučite novo vreme, potrudite se da sebi koncipirate par rečenica u kojima ćete ga iskoristiti. Na primer, ukoliko ste na času obrađivali Past Simple, potrudite se da zapišete par rečenica kojima ćete prepričati šta ste radili juče. Zatim pokušajte da ih izgovarate naglas, uz dodavanje detalja kojih se setite usput. Ova vežbica će vam pomoći da teoriju transformišete u praksu. Bićete spremni za sledeću lekciju, a istovremeno ćete potpuno usvojiti i ovladati već naučenim. Uz to, izuzetno je važno da radite redovno. To ne znači da jezik nećete naučiti ukoliko pohađate jedan čas nedeljno, ali će konverzacija na engleskom biti mnogo jednostavnija ukoliko je praktikujete svakodnevno. Na taj način će vam se jezik lakše „prelomiti“ i „ući u uvo“. Takođe, lakše ćete uočiti stvari koje vam zadaju najviše problema, pa se na njih možete dodatno fokusirati uz pomoć predavača.

Potražite dodatnu pomoć

Ukoliko u okolini imate osobu koja dobro vlada engleskim jezikom ili takođe pohađa časove, iskoristite to. Ovo će vam biti odlična vežba, pri čemu se ne morate opterećivati time da li ste pravilno izgovorili reč ili iskoristili gramatičko vreme. U ovu svrhu vam odlično mogu poslužiti i brojne aplikacije za učenje jezika, naročito one koje poseduju opciju pričanja uživo sa drugim korisnicima. U ovom slučaju budite pripremljeni na to da, s obzirom da tek učite engleski, konverzacija bude pomalo nespretna u početku. Još jedan odličan trik koji često preporučuju profesori engleskog jezika jeste da pričate sami sa sobom. Iako zvuči čudno, pokušajte to kada ste sami i neopterećeni time da li će vas sagovornik razumeti. Ovako ćete čuti kako zapravo zvuči ono što izgovarate, pa se možete ispraviiti ukoliko je potrebno. S tim u vezi, ove razgovore sa samim sobom možete i snimati. Tako ćete preslušavanjem otkriti koji deo „škripi“, a šta se potpuno usvojili. Putem ovih snimaka ćete moći i da pratite svoj napredak u realnom vremenu. Zar ne bi bilo zabavno čuti koliko ste napredovali od prvog do poslednjeg časa online škole engleskog?

Volite da čitate? Eto idealne prilike za vežbu

Ukoliko vam nije dostupan partner sa kime biste pričali, odličan način da se vežba konverzacija na engleskom jeste i čitanje naglas. Možete početi sa novinama, blogovima ili društvenim mrežama- rečju, sadržajem koji je dostupan na internetu. Kada savladate to, odvažite se da iz biblioteke pozajmite knjigu na engleskom jeziku. Pokušajte da naglas pročitate nekoliko stranica svaki dan. U početku će vam sigurno biti naporno, ali ćete primetiti rezultate već nakon nekoliko dana. Konverzacija na engleskom se bazira i na tome da razumete sagovornika, pa će vam vežba sa čitanjem pomoći dvostruko- treniraćete izgovor malo složenijh reči i istovremeno razumeti ono što ste pročitali. Uz to, kada tek počinjete da učite engleski, konverzacija u kojoj morate da smišljate reči koje ćete upotrebiti može biti previše izazovna. Čitanjem se ovaj faktor isključuje, pa se možete koncentrisati isključivo na izgovor i razumevanje. Dakle, two flies jednim udarcem.

Ukoliko do sada nismo bili praktični…

… pomenućemo i najprovereniju metodu učenja kako se vodi konverzacija na engleskom- bacite se u vatru. Ukoliko ste u mogućnosti, otputujte negde gde će vam engleski jezik biti jedini način komunikacije. Iznenadićete se bogatstvom svog vokabulara u trenucima kada pantomima prestane da bude korisna. Šalu na stranu, kada se nađete u situaciji da koristite engleski jezik u praksi, shvatićete koliko nije potrebno da se opterećujete školskim izgovorom ili gramatikom. Naravno, ovo znanje će vam pomoći da konverzacija na engleskom bude lakša, ali ćete pravu praksu dobiti tek onda kada engleski jezik usvojite prirodno i služite se njime kao maternjim jezikom. Iako ovo možda deluje nedostižno na početku, vaša podsvest će preuzeti kontrolu i uhvatićete sebe da izgovarate reči koje niste ni znali da znate. I najzad, jedan neobičan savet koji daje neverovatne rezultate u praksi, a favorit je svih predavača u online školama jezika– ispravite se. Da, držanje tela će pozitivno uticati na vaše samopouzdanje, poslati signal mozgu da držite stvari pod kontrolom, pa će vam i konverzacija na engleskom biti tečnija i lakša. Ukoliko nastupate samouvereno, eventualne greške će proći gotovo neprimećeno, a vi ćete odavati utisak osobe koja veruje u svoje sposobnosti i spremna je da ih pokaže. Dodatno, ovako veštački stečeno samopouzdanje će imati još jedan, vrlo realni rezultat- vi ćete biti više motivisani da učite, pokušavate i, na kraju, postižete ciljeve zbog kojih ste i krenuli u online školu engleskog jezika

Podelite:
Picture of Ljubica Krstić

Ljubica Krstić

Ljubica Krstić je master profesor engleskog jezika sa diplomom stečenom na Filološkom fakultetu u Beogradu, odsek anglistika. Nakon osnovnih studija odlazi u Ameriku, gde je tokom boravka od dve godine imala bilzak susret sa engleskim jezikom i američkom kulturom. Jedan je od osnivača Centra Online engleski koji ima za cilj da se moderan način učenja približi ljudima sa naših prostora. Pored predavanja, radi i na poslovnima organizacije unutar škole, razvoju sistema nastave i odnosu sa učenicima.

Svi članci autora

Scroll to Top