Styled Calendly Button

Kako naučiti engleski kod kuće?

Lepa reč i govzdena vrata otvara, a ako umete da reči prevedete na još neke svetske jezike, onda su vam sva vrata ovog sveta otvorena. Postalo je već negde očekivano da svako zna engleski jezik, odnosno, da njegovo znanje bude na nekom određenom nivou, nebitno da li je osnovni, srednji ili napredni nivo u pitanju. Takva pretpostavka polazi od potrebe za svakodnevnom komunikacijom i razumevanjem svega što nas okružuje, od raznoraznih sajtova, profesionalnih angažmana, pa i kod samog pružanja pomoći školarcima za domaćim zadacima. Nećemo pogrešiti ni ako kažemo da je neretko poznavanje engleskog potrebno za razumevanje reklame na televiziji, što plastično dokazuje potrebu njegovog učenja. Ali, kako nešto naučiti, a da se ne vraćate u školske klupe?

Prednost savremenog doba i sveprisutnosti interneta jeste upravo u učenju i osposobljavanju za brojne profesije, hobije, a da se udobnost doma ne napusti. Tako je sasvim moguće naučiti i engleski jezik kod kuće, a sve što vam je u suštini potrebno jesu najpre volja i želja, malo radne navike i vremena, te uglavnom internet konekcija da pronađete neke od brojnih načina koji će vam pružiti osnovno ili, pak, nadgraditi vaše postojeće znanje kada je engleski jezik u pitanju. Nećemo pogrešiti ako kažemo da je načina za učenje engleskog, kao i bilo kog drugog jezika, od kuće mnogo, ali izdvajamo neke od najdelotvornijih.

Učenje engleskog putem interneta

Na internetu postoje primeri, saveti i postepeno objašnjeni načini kako da se bavite zanatima koji postoje već stotinama godina, pa tako postoje i odlični online časovi za engleski jezik. Zavisno od vaše potrebe, želje i mogućnosti, možete birati online časove engleskog koji se prilagođavaju vašem postojećem znanju, učenju jezika u smeru koji je vama potreban, a sve to ujedno možete prilagoditi svom slobodnom vremenu, pa i finansijskim mogućnostima.

Online časovi engleskog se organizuju za početnike, osobe nekog srednjeg nivoa znanja, ali postoje i oni koji streme savršenom gramatičkom i konverzacijskom nivou znanje engleskog. Pored toga, tu su i online škole koje nude određene sertifikate, diplome, kao i one koje vas pripremaju za prijemne ispite za upis na fakultete ili ispite koji su potrebni za dobijanje određenih dozvola ili radnih viza kada se odlazi na rad van matične države. Online časovi engleskog posebno su savršeno rešenje u vremenima kada je sve što je moglo da bude prebačeno, prebačeno u online svetu, usled delovanja virusa i širenja njegove epidemije. Ne samo zbog toga, online sistem je dobar i iz razloga što štedi vreme, ali i novac, jer se online časovi engleskog mogu naći i na određenim akcijskim popustima ili umanjenim cenama upravo zbog načina svog održavanja.

Online časovi nisu kraj kada je učenje putem interneta u pitanju, jer on predstavlja riznicu sveg znanje gde god da se zaputite. Ukoliko imate volju da zbog sebe unapredite znanje, a ne zbog neke potrebe materijalne, a ujedno vam nije potreban ni sertifikat kao dokaz o stečenim kvalifikacijama i znanjima, onda možete posetiti na desetinu sajtova koji su besplatni i koji nude mogućnost učenja engleskog ili bilo kog drugog jezika online. Verovatno ste za neke od njih već i čuli, kao što su livemocha.com, duolingo.com, a pored njih postoji i veliki broj drugih sajtova sa istom ili sličnom uslugom. Međutim, ovde može da bude problem činjenica samostalnog učenja koje nije vođeno od strane profesora, pa je potrebno često i više vremena da se sve savlada. Online časovi engleskog ipak su u tom pogledu bolji, jer profesori ispravljaju greške, podrobno objašnjavaju određena pravila, pa je obezbeđeno učenje sa razumevanjem, kao jedan od preduslova kvalitetnog savladavanja gradiva. No, besplatni sajtovi nisu jedini izvor samostalnog učenja engleskog jezika.

Kako naučiti engleski samostalno?

Koga interesuje da li je uopšte moguće naučiti engleski jezik samostalno, odgovor je jednostavan, moguće je. Sve što vam je potrebno jeste disciplina i redovnost u učenju, budući da je to preduslov za sticanje znanja koje se samostalno „konzumira“. Ali, kako da ga naučite sami? 

Verovatno ste bezbroj puta čuli od nekoga iz okoline kako je svoj engleski usavršio gledajući filmove, serije, slušajući muziku, što jeste zapravo najbolji način da se usvoji znanje iz sfere slenga, nekog dijalekta, engleskog jezika koji se priča u Engleskoj, Americi, njenim različitim delovima. A pored toga, najbolji je način da mozak memoriše brojne reči, njihove oblike, koje naposletku sasvim prirodno dolaze tokom određene konverzacije. Glavni savet bi bio da kod ovakvog načina učenja engleskog jezika često puštate filmove bez prevoda, serije bez prevoda, kako biste se što više skoncentrisali na govor glumaca i na sam kontekst radnje, njihovih pokreta, ponašanja, čime i vizuelno pamtite i povezujete određene pojmove i reči kojima se oni označavaju. 

Najbolje aplikacije za učenje engleskog jezika?

Internet nudi brojne mogućnosti, a kroz aplikacije pokazuje da apsolutno sve sfere pokrivaju, pa tako i učenje engleskog. Na tržištu postoji veliki broj besplatnih aplikacija koje na različite načine i različitim metodama podstiču učenje engleskog, pa tako možete naići na one koje počinju od samog početka, kao da ste predškolac (Rosetta Stone), na one koje se bave usvajanjem znanja za lakšu komunikaciju i konverzaciju (Babbel) i tako dalje. Neke od poznatih su Duolingo, Quiz your English, The British Council Learn English Grammar, Beelingu, Grammarly, BBC Learning English, Anki, Hello Talk

Važno je pronaći onu koja vam odgovara, koja prati vaš stepen znanje jezika, kao i način na koji vam je najbolje da upamtite sve što nude i time je već završeno pola posla u procesu učenja engleskog jezika.

Ukoliko volite da čitate, onda čitajte originale. Nijedan prevod knjige ne može doneti emocije kao što je to neko delo koje čitate na originalnom jeziku kojim je pisano, jer ga tada shvatate u potpunosti i doživljavate na najbolji mogući način, a usput učite jezik, usvajate nove reči i bogatite vokabular, te saznajete mnogo toga što možda ne biste ni u konverzaciji sa nekim kome je engleski jezik maternji. Nemate vremena da učite? Audio knjige su zavladale svetom i internetom, pa eto rešenja, dok nešto radite, kao što je sređivanje kuće, pripremanje nečega za posao, fakultet, možete pustiti u pozadini da se čuje čitanje nekog dela koje vam deluje zanimljivo, pa učenje engleskog tako već počinje na nesvesnom nivou, što je zapravo najbolji način da se neko gradivno savlada i nauči.

Nakon napornog dana, kada vam opadne raspoloženje, pustite malo muzike, igrajte, pevajte uz svoje omiljene izvođače, ali uvrstite tu i po koju pesmu koja je na engleskom jeziku. Pamćenje stihova je najbrže od bilo čega drugog, jer sasvim opušteno i uz melodiju tekst se brzo pamti, a onda se javlja i želja da se sazna njegovo značenje. Na ovaj način su mnogi koji dobro govore engleski zapravo i stekli svoje znanje, jer su bili veseli i pevušili, a onda bili i radoznali da saznaju o čemu to pevaju.

Bez obzira na način koji odaberete, znanje engleskog jezika, bar na osnovnom nivou, danas predstavlja deo opšte kulture, pa kao takav bi trebalo da se nađe na spisku vaših veština i sposobnosti, jer doprinosi samo boljem i udobnijem životu.

Podelite:
Picture of Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top