Styled Calendly Button

Kako izbeći greške pri postavljanju pitanja na engleskom jeziku: Saveti za upotrebu upitnih rečenica

Kao učenik engleskog jezika, jedan od najvažnijih koraka u vašem učenju je naučiti kako postavljati pitanja. To je neophodno za stvaranje konverzacije, traženje informacija i razumevanje engleskog jezika u njegovoj najširoj primeni.

Međutim, mnogi učenici se susreću s problemima u povezivanju različitih vrsta pitanja sa odgovarajućim upitnim rečenicama i ako ste vi jedni od njih dajemo vam tri pravila koja treba detaljno da pročitate, malo da razmislite o njima i nakon toga vežbate! Puko čitanje nije put do pravog učenja jezika, već upotreba jezika sa svim greškama koje učenje sa sobom nosi. Rado ćemo vam pomoći da unapredite svoje znanje engleskog jezika i steknete samopouzdanje u razgovoru, zato nudimo individualne časove engleskog jezika. Pripremili smo i pravila za vežbu kod kuće dok ne počnemo sa zajedničkim radom online.

Kako savladati upitne rečenice u engleskom jeziku: Pravilo broj 1 za početnike

Upotreba dobrih početnih reči. Ključ za postavljanje tačnog pitanja na engleskom jeziku je korišćenje odgovarajućeg upitnog priloga ili rečenice. Obratite pažnju na sledeće vrste upitnih rečenica:

  1. Pitanja sa Who (ko) – Ova vrsta pitanja se odnosi na identitet osobe. Na primer: Who is your favorite teacher? (Ko je tvoj omiljeni profesor?)
  2. Pitanja sa What (šta) – Ova vrsta pitanja se odnosi na objekat ili pojam. Na primer: What is your favorite color? (Koje je tvoje omiljeno boje?)
  3. Pitanja sa Where (gde) – Ova vrsta pitanja se odnosi na lokaciju. Na primer: Where are you from? (Odakle si?)
  4. Pitanja sa When (kada) – Ova vrsta pitanja se odnosi na vreme. Na primer: When did you start learning English? (Kada si počeo da učiš engleski?)
  5. Pitanja sa Why (zašto) – Ova vrsta pitanja se odnosi na razlog. Na primer: Why do you like learning English? (Zašto voliš da učiš engleski?)
  6. Pitanja sa How (kako) – Ova vrsta pitanja se odnosi na način ili postupak. Na primer: How do you practice speaking English? (Kako vežbaš govor engleskog?)

Napomena: Ovih šest vrsta pitanja obuhvataju većinu potreba za postavljanjem pitanja u svakodnevnom kontekstu. Međutim, postoje i druge vrste pitanja koja se koriste u specifičnim situacijama.

Korišćenjem ovih vrsta pitanja u kombinaciji sa upitnim prilozima ili rečenicama, moći ćete da stvorite tačne i jasne pitanja na engleskom jeziku.

Pravilo broj 2 za srednji nivo – Zašto je važno znati kako promeniti redosled reči u rečenici prilikom postavljanja pitanja na engleskom?

Kada postavljate pitanje na engleskom jeziku, važno je znati pravilan red reči u rečenici. Pravilni red reči u upitnoj rečenici na engleskom jeziku je: subject + auxiliary verb + main verb + object. Ukoliko želite da postavite što više detaljnije pitanje, možete dodati i dodatne informacije uz ovaj red reči, ali suština i dalje ostaje ista. To znači da se uvek subject (subjekat), auxiliary verb (pomoćni glagol) i main verb (glavni glagol) nalaze na početku rečenice, dok objekat (objekat) dolazi na kraju. Dakle, red reči u upitnoj rečenici na engleskom jeziku bi bio: subject + auxiliary verb + main verb + object? 

Upitne rečenice Primer: Are you going to the party tonight? (Idete li na žurku večeras?)

Subject: you 

Auxiliary verb: are 

Main verb: going

Object: to the party tonight. 

Korišćenjem ovog pravilnog reda reči, moći ćete da postavljate širok spektar pitanja na engleskom jeziku, kako bi vaša komunikacija bila jasna i efikasna.

Naravno, primera su uvek dobra stvar kada se uči novo. Red reči u upitnoj rečenici na engleskom jeziku je sledeći: pomoćni glagol + podmetnuti predikat + subjekat.

Na primer, možete da postavite  postavite pitanje “Are you a teacher?”(da li si ti nastavnik) ili “Did they go to the park yesterday?”(da li su išli u park juče) Treći primer: “Is it raining outside?” (da li pada kiša napolju). Primetićete da kada biste hteli bukvalno da prevete ove rečenice sa srpskog svaka počinje sa da li, a u engleskom svaka rečenica počinje sa glagolom(are, did, is). Stoga vas savetujemo da što više razmišljate na engleskom, a što manje prevodite bukvalno sa srpskog, jer tu leži koren većine grešaka koje pravimo. Sada kada znate da pitanje može početi sa glagolom, a misli vam krenu na srpskom da li… setite se posta i vremena koje ste utrošili da ga pročitate i odmah primenite pravilo i promenite način razmišljanja pa krenite vašu rečenicu sa glagolom odmah. Prvi put će biti teško, drugi put lakše i svaki sledeći je manja šansa da pogrešite. Srećno! 

Dodatno Pravilo broj 3: Kako postaviti upitnu rečenicu na engleskom jeziku koristeći pomoćne glagole?

Kada postavljate pitanje na engleskom jeziku, jedna od važnih stvari koje treba znati je korišćenje gramatičke forme pomoćnih glagola. Pomoćni glagoli se koriste u kombinaciji sa glavnim glagolom kako bi se formirala različita vremena u engleskom jeziku, uključujući prošlo, sadašnje i buduće.

Pomoćni glagoli su „be“, „do“ i „have“ i koriste se u kombinaciji sa subjektom da bi se formirala upitna rečenica. Na primer, ako želimo da postavimo pitanje o tome da li John voli hranu, rečenica bi glasila „Does John like food?“

U upitnim rečenicama, pomoćni glagol se nalazi ispred subjekta, i mora biti u obliku infinitiva bez “to”, korišćenjem forme “do” ili “did” (za prošlo vreme) i uz korišćenje forme “will” (za buduće vreme). Na primer:

  • “Do you play basketball?”
  • “Did she go to the store?”
  • “Will they be arriving soon?”

Korišćenje pravilne forme pomoćnih glagola u upitnim rečenicama je ključno za jasno i precizno komuniciranje na engleskom jeziku. Ukoliko ste učenik i još uvek se suočavate sa problemima korišćenja pomoćnih glagola, redovno vežbajte i upamtite pravila za korišćenje ovih glagola u upitnim rečenicama, kako biste postavljali pitanja na jasan i efikasan način.

Kako da vežbate postavljanje pitanja:

Wh-questions: Pronađite članke o aktuelnim temama i pročitajte ih. Zatim postavite što više pitanja u vezi sa ovim člancima koristeći različite vrste wh-pitanja (what, when, where, why, who, how).

Na primer, ako pročitate članak o novom filmu, možete postaviti pitanja poput: What is the film about? When is it coming out? Where was it filmed? Why did the director choose this story? Who are the main actors? How did the director create the special effects?

Yes/no questions: Pronađite prijatelja sa kojim možete vežbati i postavljajte jedan drugome yes/no pitanja. Pokušajte da uvežbate različite vrste yes/no pitanja (na primer, negativne i afirmativne, pitanja koja počinju sa “do” ili “did”).

Na primer, možete postaviti pitanje “Did you watch a movie last night?” a vaš prijatelj može odgovoriti sa “Yes, I did” ili “No, I didn’t”.

Ako želite da poboljšate svoje veštine postavljanja upitnih rečenica na engleskom, preporučujemo vam da redovno praktikujete vežbe za vežbanje upitnih rečenica engleskog jezika. Ako želite da usavršite svoje znanje engleskog jezika i budete u mogućnosti da se fluidno izražavate, predlažemo vam da se prijavite za naše kurseve konverzacijskog engleskog koji će vam pomoći da steknete samopouzdanje u govoru. Ukoliko niste sigurni, naši iskusni profesori će vam rado pomoći i pružiti podršku tokom celog kursa.

Zaključak

Uz ovih nekoliko jednostavnih pravila, uskoro ćete moći da postavljate pitanja na engleskom. Obavezno vežbajte svaki dan, i to kroz različite situacije i teme. Tako ćete brzo povećati svoju samopouzdanje i sposobnost da komunicirate na engleskom jeziku.

Postavljanje pitanja na engleskom jeziku može biti zastrašujuće najviše jer je dosta drugačije nego na srpskom, ali sa pravilnom praksom i razumevanjem nekoliko jednostavnih pravila, uskoro ćete to moći da radite bez napore. 

Podelite:
Irina Stanarević

Irina Stanarević

Irina Stanarević je master profesor engleskog jezika i jedan od osnivača Online engleski centra. Višegodišnje iskustvo u online nastavi i metodici je stekla tokom rada u stranim kompanijama, kao i života u inostranstvu. Ljubav prema porodici je zadržala u Srbiji, te joj je fokus rada postao domaće tržište, a cilj da pruži korisnicima što kvalitetnije iskustvo i komfor online nastave. U slobodno vreme voli prirodu, kuvanje i lično usavršavanje.

Svi članci autora

Scroll to Top